– Ja, mener sosialantropolog Gunn Helen Øye. Hun tror at velur, det myke, litt pusete tekstilet som nå brer om

    • Publisert: 14 mars 2018
    • Tekst: Knut Skoe

– Ja, mener sosialantropolog Gunn Helen Øye. Hun tror at velur, det myke, litt pusete tekstilet som nå brer om seg i de tusen hjem, har blitt så populært fordi vi er lei av at alt skal være så perfekt.

Etter å ha vært et tekstil for de få, og gjerne forbeholdt finstuen, har velur i løpet av få år seilt opp som stjerne på tekstilhimmelen. Nå truer det lin og ull som folkets favoritt, og vi ser knapt en interiørreportasje eller møbelkatalog uten at velur er med. Til og med i kategorien skandinavisk design, der tørr og flat ull eller lin har vært en del av varemerket, brukes nå velur.

– Interessant, mener Gunn Helen Øye, fordi det er en klar sammenheng mellom hvordan vi innreder hjemmene våre og tiden vi lever i. Hvilke farger og materialer folket bruker er et slags symptom på tiden.

Hun tolker at det som skjer nå bærer bud om at vi er på vei inn i en tid der kravet til at alt skal være så perfekt vil løsne. Hun tenker at livene våre har blitt for ordentlige, og nå kommer en naturlig motreaksjon.

– Dette kalde landskapet av perfekthet i form av den «perfekte» kroppen, mastergrader til alle og vellykkede hjem og forhold gjør oss ikke godt, kommenterer hun.

Sosialantropologen er ikke bare en kjølig betrakter, men også en livsnyter med et klart budskap:

– La oss slippe til rå «passion» i form av mykhet og dunkle, dype farger – og tørre å nyte det! Ikke bare fordi det er trendy, men fordi det vil gjøre oss godt, sier hun.  

Ellen Lind hos Green Apple forteller at 70 prosent av de stoppede møblene de selger nå er i velur. Og velursofaen er ikke bare en «finsofa» lenger.

– Det foregår en elegant og eksklusiv oppgradering av kosekroken, sier hun.

Hun forteller at det finnes velur i mange ulike kvaliteter, fra det sårbare, eksklusive til de mer praktiske, syntetiske, som for øvrig har blitt mye mer eksklusive enn tidligere.

 – Det gjelder å sondere utvalget etter ditt behov. Det kan være eksklusive naturmaterialer som gir naturlig patina eller syntetisk, praktisk som ikke gir barnefamilier flekkangst, sier hun.

Jannicke Sveen fra Intag, som blant annet leverer tekstiler til møbelindustrien, bekrefter tendensen.

– Vi har sett vekst i interessen for velur tidligere, men det har pleid å roe seg etter kort tid. Nå er det annerledes, og jeg er litt overrasket over at det fortsetter å øke, medgir hun.

Sveen tror som Øye at dette har noe med tidsånden å gjøre, og at vi sier «ja, takk» til både eleganse og kos.

Både Sveen og Lind kommenterer at velur er en fellesbetegnelse på en lang rekke tekstiler laget av ulike naturfiber eller kunstfiber. Felles er den litt «hårete» overflaten der fibrene er skåret og står rett opp som små «pigger». Foruten møbler er det også stor vekst i velur som gardiner.

Fra www.ifi.no

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev