Multifunksjonelle møbler kan fylle flere funksjoner, til og med fungere som innvendig residens for kjæledyret. Tiårets 10 på topp møbeltrender

    • Publisert: 18 september 2012

Multifunksjonelle møbler kan fylle flere funksjoner, til og med fungere som innvendig residens for kjæledyret.

Tiårets 10 på topp møbeltrender

Hva vi ser av nye møbeltrender, dikteres i det 21. århundre som alltid tidligere av hva som kjøpes og hvordan folk bor, og ikke av kjepphester og ustadige stemninger.

Det skriver Abe Abbas i About.com Furniture Guide, som inngår i The New York Times Company. Han øser av 30 års erfaring som rådgiver i møbelbransjen, både som profesjonell på oppdrag for bransjen og som rådgiver for møbelkjøpere.

Det gjelder å oppdage og forholde seg til understrømmene i markedet, fremholder Abe Abbas: Kreftene som styrer møbeltrendene i dette tiåret, er et møbelkundene er yngre, og at det er stadig flere kvinner som handler med større kjøpekraft enn noensinne som er involvert i valg og kjøp av møbler. Teknologi er en integrert del av våre liv; verden synes å bli stadig mindre, og det er en voksende bekymring for miljøet.

1. Møbler ‘Going Green’ (miljøvennlig)

‘Grønne’ møbler har alltid vært tilgjengelige, men nå er det en hovedtrend. Bekymring for miljøet, avskoging og bruk av miljøgifter som siver ut i hjemmemiljøet, får møbelkjøperne til å kreve ‘grønne’ møbler. Møbelprodusentene har begynt å ta konsekvensen av dette i produksjonen ved å gå over til å bruke råvarer, samt resirkulasjon, som setter færre karbonspor i miljøet. Dette er bare første skritt i en utvikling mot en fullstendig miljøvennlig verdikjede, som i enda større grad åpner for kortreiste møbler som gir tilsvarende bedre oversikt og kontroll.

2. Møbler med lavere profil

Mindre plasskrevende møbler er et naturlig resultat av stadig mindre boplass. Store, tunge møbler er det ganske enkelt ikke plass for. Overgangen til mindre møbler går hånd i hånd med større sans for ornamenterte og pyntede møbler, og preferanse for en mer moderne stil.

Siden rommene er blitt mindre, synes mer strømlinjeformede møbler å bli det logiske valg for forbrukere som vil utnytte tilgjengelig plass.

Hvilestoler og stoler med en lavere profil blir I økende grad tilgjengelige som et resultat av kvinners ønske om å kjøpe møbler ut fra deres preferanser.

3. Multifunksjonelle møbler

Multifunksjonelle møbler er ikke et nytt konsept. Men kravet har vokst seg så sterkt at det er blitt et selvstendig konsept. Det kan også være en en tilpasning til mindre borom.

Når plassen er det viktigste, trenges møbler som kan fylle flere funksjoner. Mange kunder leter etter lagringsplass for å redusere rotet i hjemmet. Du kan finne lagringsplass og oppbevaring i bord og under senger, dessuten i underholdningskonsoller.

4. Teknologisk drevet møbeldesign

Bruken av moderne teknologi harp å same måte styrt møbeldesign. Det er mest tydelig I design av underholdningssentre.

Mens underholdningssentre er tilpasset underholdningens nye brukerutstyr, tilpasses soveromssett, hjørnebord og andre møbeldeler spesifikke behov.  Eksempel: Skrivebordsplaten spesialpasses for laptop og periferutstyr (som skriver).

Nattbordet i Hookers soveromkolleksjon (på bildet) har skuffer, uttak og USB-porter for laptop, iPod og tekefon.

5. Vintage-møblenes popularitet

Vintage-møbler (‘årgangsmøbler’) er blitt en egen kategori som et resultat av flere faktorer. Ja, selvfølgelig er det involvert nostalgi, men også søk etter ‘grønne’ møbler (‘green furniture’). Men mye annet teller også: Finish som skal være røff uten at møblene er behandlet med giftige stoffer, så de er sikre for innendørs bruk. Ved å kjøpe vintage-møbler hinders det at de havner I deponi. Fordi de har overlevd så enge, er det bevist at de har varige egenskaper. Men også nostalgi, som nevnt, som gjerne pushes av filmer og tv-show. Og i økonomiske krisetider blir gjerne kjøp av vintage-møbler et overkommelig kjøp.

6. Globalt-inspirerte møbler

Kloden synes å bli stadig mindre og andre kulturer synes ikke lenger så fjerne. Ideen om å bringe verden inn i våre hjem, fenger. Det er ingen begrensninger i form av avstander, heller ikke forgangne tidsepoker. Det foregår en jakt etter det eksotiske og romantiske.

I tilfelle det er spesiell interesse for asiatisk-inspirerte møbler, kan et Zen-lignende interiør eller drama være en spennende setting.

7. Utendørsmøbler blir stadig viktigere

Enklere og mer uformelle møbler for utendørs og hage, har gjort kvantesprang og båndlegger mer enn det siste tiåret. Dette som et direkte resultat av at forbrukerne har oppdaget at de kan utvide borommet ved å søke utendørs. Uterom er blitt et tilsvarende større ønske, og kvalitet og design av utendørsmøbler har utviklet seg enormt. Masse møbler kan i dag brukes både inne og ute.

Stoffer for bruk I utendørsmøbler har vært gjenstand for en tilsvarende sterk utvikling. Farger, tekstur og mønster kan like lett anvendes inne som ute, med den fordel at levetiden er mye lenger.

8. Kundetilpassede møbler

Kundetilpassede møbler har vært en trend i USA i lengre tid. Norwalk har ført an. Nå følger mange flere etter. Det dreier seg om å imøtekomme kunders spesielle ønsker, alt fra farge og mønster til stilen på stolarmer eller møbelbein.

9. Soveunderlag og madrasser

Interessen for soveunderlag startet med vannsenger og har de senere år vokst til en spesialitet og et eget ‘sovemarked’. Her er clouet å finne ‘det perfekte produkt for deg’. Med våre hektiske livsstiler er en god natts søvn den beste belønning.

10. Hud- og lærmøbler

Hud- og lærmøbler har vunnet ny popularitet fordi de kommer i nye former og farger. Lær er en gammel favoritt, men med en ny profil.

Det er i dag plenty gode lærmøbler i farger og design som tidligere var utenkelig i lær. Lær er lett å vedlikeholde og rengjøre, og beholder appellen mye lenger enn stoffmøbler.

(Kilde: Møbel & Interiør nr. 4-2012.)

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev