Inspirasjonen – hvor kommer den fra? Og trendene? Bare oppstår de, eller er trender resultat av dype økonomiske, kulturelle, historiske eller sosiologiske faktorer. Eller er de resultatet av tolkninger gjort av en liten hær av smaksagenter, som opptrer på stadig flere arenaer der interesserte møtes, enten det er i seminar- seksjonene på messer, i bøker og magasiner eller i sosiale medier.
Milou Ket formidler trendutsyn på messer, seminarer, gjen nom bøker og som konsulent
Milou Ket formidler trendutsyn på messer, seminarer, gjen nom bøker og som konsulent

    • Publisert: 16 mai 2018
    • Tekst: Knut Skoe

Milou Ket er en slik smaksagent. Hollandsk stylist og interiørdesigner med snart 40 år som reisende i morgendagens smak. Helles komplette budskap for året finnes i stadig nye utgaver av bøker som Interiors Book, volume 2019/2020. Ekstrakter av budskapet gis i form av foredrag og seminarer, som selvfølgelig selger boken til de mest interesserte. Målgruppene er alle som trenger inspirasjon til merchandising, butikkplanlegging, styling og som jobber med produktdesign i flere sammenhenger. Boken gir til beste de mest innflytelsesrike internasjonale temaene. Som del av boken er det utviklet en spesiell eske med farger, beregnet på interesserte som jobber med tekstildesign, interiør, hotell og restaurantinnredning og planlegging av butikker og andre interiører. Trendvisningene er organisert i temaer i en meny, her er det bare å velge og plukke.

– Interessen for å utforske innovasjon og bærekraft vil fortsette, mener Ket. Forskningen på alternative ressurser står høyt på dagsordenen. Utformingen av produkter er mer i bakgrunnen. Farger har blitt mer akseptert. Tekstur har blitt viktigere, eldre og slitte aspekter gir varme og identitet til interiøret. Spor
av bruk og slitasje.

Ket mener naturen fortsatt er en sterk inspirasjonskilde. Dette skulle vel passe oss nordmenn godt og generelt har interiøret blitt mer fargerikt. -Hvit er viktig, men vi ser også noen kule pastellfarger. De kan kombineres med utvalg av friskere farger, og selv med en aksent av de lyse farger. Mørke stemningsfulle farger i maling, men også for møbler, spesielt for fløyel er fortsatt aktuelt.

Milou Ket jobber med slike mood-boards for å illustrere tidens uttrykk (Montasjer: Milou Ket)
Milou Ket jobber med slike mood-boards for å illustrere tidens uttrykk (Montasjer: Milou Ket)

Hun formulerer og illustrerer seks temaer, som hun mener er tidens estetiske uttrykk – og trend. Det første temaet, med lyse og kule nøytrale og noen raffinerte pastellfarger, kalles «Urban Tranquility», for å skape et rolig miljø for å slappe av og slappe av. I fremtiden vil de fleste mennesker bo i et urbant miljø, der det er viktig å skape ro rundt seg. Det andre temaet, «Soft Focus», er en vennlig og feminin stil som påvirkes av friske pastellfarger, gir geometrisk eller mer organisk design en vennlig og avrundet karakter. Det tredje temaet, kalt «Beyond Borders», er basert på blandingen av påvirkninger fra hele verden. Dype, varme farger hersker, men også rike materialer, som fløyel. I det fjerde temaet «Color Matters» kombineres lyse og primære farger med svart og hvitt for ideer inspirert av Pop- og Op-Art og Memphis-bevegelsen. I temaet «Vintage Green» kombineres grønne nyanser fra naturen med farger av oksidert stål og berørt tre fra industrialderen. I temaet «Eclectic Heritage» ser vi hvordan over- dådige og til og med barokke elementer er kombinert med historiske ideer fra den nederlandske gullalderen, art deco og ideer fra nysgjerrighetsskapet til en eklektisk retro-blanding med en mørk bakgrunn kombinert med mer strålende farger.

Trendvarslene fra Milou Ket, og andre, er sjelden intellektuelle øvelser. De er snarere estetisk inspirasjon basert på et trenet blikk og en smak for billedmessige uttrykk basert på emosjoner. Ingen kjølig analyse, men så er vi også i emosjonenes rike; vi handler basert på følelser og vi innreder basert på følelser. Ingen er vel funksjonalister alene.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev