Norsk industri kan havne i den handelspolitiske kulda hvis USA og EU lander avtalen om et transatlantisk fellesmarked i år,

    • Publisert: 25 januar 2016
    • Tekst: vanebo

Norsk industri kan havne i den handelspolitiske kulda hvis USA og EU lander avtalen om et transatlantisk fellesmarked i år, den såkalte TTIP-avtalen.

Møbelkonsernet Ekornes, som produserer det meste i Norge og selger det meste i utlandet, holder også et øye med den atlantiske frihandelsavtalen. I tredje kvartal i fjor gikk en firedel av Ekornes-eksporten til Tyskland og en firedel til USA.

Kan slå voldsomt ut

– Det er en overraskende liten debatt om dette i Norge. Noen ting i denne avtalen kan slå voldsomt ut, så det er viktig at myndighetene er ”på” i denne saken, sier konsernsjef Olav Holst Dyrnes (bildet) i Ekornes til bladet Kapital.

– Alt annet enn at Norge har likeverdig tilgang TTIP-området vil være en barriere for handel og negativt for oss som eksporterer, og for landet. Men mange bedrifter i store EU-land vil neppe være veldig lei seg om Norge ikke får en plass.

Selv er han en tilhenger av å samkjøre reglene i både USA og Europa, fordi det er penger i spare.

– Ting som er påbudt i ett land, medfører kun en advarsel-lapp i andre. Fort eksempel er et flammehemmende stoff i våre møbler påkrevd i Storbritannia, men i California må det merkes som ’potensielt farlig’. I ytterste konsekvens risikerer vareprodusenter å måtte produsere to ulike varianter av produktene, sier han til Kapital.

TTIP-avtalen

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) er en handels- og investeringsavtale som forhandles mellom Den europeiske union (EU) og USA.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev