I januar 2018 åpnet Amazon sin første ubemannede convenience store i Seattle, USA.
Amazon var som vanlig tidlig ute, denne gang med ubemannede butikker.
Amazon var som vanlig tidlig ute, denne gang med ubemannede butikker.

    • Publisert: 16 juli 2019
    • Tekst: BROR WILLIAM STENDE, DIREKTØR VIRKE FAGHANDEL

Den kassafrie handleopplevelsen uten personale blir muliggjort av de samme typene teknologier som brukes i selvkjørende biler: datasyn, sensorfusjon og maskinlæring. Just Walk Out-teknologien oppdager automatisk når produkter blir hentet fra eller returnert til hyllene og holder orden på dem i en virtuell handlevogn. Når kunden er ferdig med å handle, er det bare å forlate butikken. Litt senere dukker det opp en kvittering og belaster Amazon-kontoen din.

I Norge syntes vi det var langt unna og ganske high tec. Det skulle imidlertid ikke gå lenge før vi så det samme her i landet. Det skulle ikke gå mer enn et år før Coop Extra åpner sin første døgnåpne dagligvarebutikk i Bogstadveien i Oslo. Butikken er bemannet fra 07 til 23, og resten av døgnet låser kunden seg inn med appen CoopKey, handler som vanlig og betaler i en selvbetjent kasse. Her er det ikke like ustrakt bruk av teknologi som hos Amazon Go. Coop gjør dette for å teste, men også for å være tilgjengelig for kunden når kunden selv ønsker det. Noen begrensninger er det dog, butikken må holde stengt fra lørdag kl. 23.00 – mandag morgen. Testingen er et ledd i innovasjonen mot New Retail – den sømløse handleopplevelsen. Rykter sier det går mest i Grandiosa pizza, Pepsi Max og smågodt om natten…

Den som trodde det stoppet der må tro om igjen, i november åpnet Norges første ubemannede skobutikk. Skomerket Kastel har åpent 24 / 7 uten betjening. – Vi er en relativt liten aktør i et konkurranseutsatt marked og har vært nødt til å tenke nytt. Netthandelen vokser, og vi måtte finne et kompromiss mellom en digital shoppingopplevelse og fysisk butikk. Sluttresultatet ble bedre enn ventet – sier Andreas Malo Dyb, grunnlegger av Kastel til bladet Tekstilforum.

Kunden velger selv, trekker kortet og får skoene i løpet av kort tid.

Friksjonsfri shoppingopplevelse

Skobutikken på Briskeby i Oslo er utstyrt med én sko i alle modeller og størrelser, slik at du kan finne fram til de rette skoene. Et lås- og sikkerhetssystem med videokamera og fjernstyrt lås gjør at kunden kan låse opp fra innsiden og utsiden. I praksis innebærer det at kunden ikke lenger er avhengig av å handle i de normale åpningstidene.

Det faktiske salget skjer via Touchtech Vendo der kunden velger sko som sendes direkte hjem på døra fra en Kastel-forhandler. Løsningen er smart, sikker og sørger for at kunden slipper å bære med seg varene hjem. Helt i tråd med moderne krav om fleksibilitet og nye handlemønstre.

Et bilfritt sentrum innebærer at du må bære dine poser selv, noe som kan oppfattes som besværlig. Det har blitt vanskeligere for folk å bruke bil i Oslo sentrum, og mange reiser derfor til kjøpesentrene utenfor byen. Kastels innovative løsning med Touchtech Vendo og Miinto gjør det enklere å få en enkel og bekvem shoppingopplevelse, samtidig som det kan bidra til å bekjempe butikkdøden i sentrum.

Under et år etter at Ikea la ned tre servicesentre er de tilbake med en ny butikk i Oslo Sentrum. Denne vil være betjent, men viser behovet for å teste nye konsepter i en tid den endringen går raskere enn noen gang tidligere. Det er ikke de siste konseptene vi vil se testes ut.

Kilder: Tekstilforum, Nettavisen, Amazon, CooP

Coop Extra åpner sin første døgnåpne dagligvarebutikk i Bogstadveien i Oslo. Butikken er bemannet fra 07 til 23, og resten av døgnet låser kunden seg inn med appen CoopKey,
Coop Extra åpner sin første døgnåpne dagligvarebutikk i Bogstadveien i Oslo. Butikken er bemannet fra 07 til 23, og resten av døgnet låser kunden seg inn med appen CoopKey,
Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev