Vinteren er tid for å tenke på kommende sommersesong. Hva vil publikum helst møblere sine hager, uteplasser og balkonger med når solen igjen gir oss lange dager og lyse netter. Mer konsentrert uteplass er stikkordet.
Intimt utekjøkken.

    • Publisert: 07 juli 2019
    • Tekst: Knut Skoe
    • Foto: PRODUSENTENE OG KØLN MESSE

Grønne uterom blir viktigere når stadig flere flytter til byene. Å bo i sentrum og samtidig være omgitt av grøntområder er ingen selvmotsigelse. Det blomstrer og gror i små hager og på flere og flere balkonger og takterrasser. Flere nye produkter danner en slik trend.

Under verdens største hagemesse, Spoga, presenterte produsenter av produkter for allehånde uteliv og -møblering produktnyheter, trender og temaer i den «grønne» industrien. Mangfoldet i produktkategoriene har vært økende det siste tiåret eller så og omfatter trendy utemøbler og design for hageanlegg, smarte hageapparater, høyteknologiske griller og utekjøkken, dekorativt tilbehør for uterommet. Økende urbanisering er et internasjonalt fenomen. Derfor står “City Gardening” som stikkord for mye av det som vil komme på markedet i årene som kommer. -Jeg har stor tro på dette, Fri Form økte på mange små artikler i 2019, som SUMMER 52 stolen, og vi legger opp til flere ting til 2020, forteller utemøbelveteranen Ulf Sundemann som representerer flere merkevarer for livet utendørs.

Små urbane oaser.
Små urbane oaser.

Byoaser

Når flere flytter til byene vil grønne uterom bli viktigere. Å bo i sentrum og samtidig være omgitt av grøntområder er ingen selvmotsigelse. Det blomstrer og gror i små hager og på flere og flere balkonger og takterrasser. Flere nye produkter danner en slik trend.

Hagearbeid uten hage er trend. Kompakte blomsterbed, vertikale plantevegger eller minidrivhus forvandler balkonger til små kjøkkenhager. Vanningssystemer spesielt for å imøtekomme behovene til urbane gartnere kommer. Det er til og med miniatyrversjoner av kompostbokser i dag. Kombinerbare og multifunksjonelle møbler sikrer koselig innredning av små utearealer, mens dekorative elementer som tepper, skorsteiner, vaser eller lykter gir en hjemmekoselig atmosfære. Det finnes også smarte solskjermløsninger for begrensede uterom som balkonger og tak terrasser. Sidebord eller plantepotter med integrerte LED-er gjør det mulig å belyse “byoasen” per smarttelefon. Balkonggriling er mulig uten å genere naboen over. I tillegg til kompakte gassgriller tilbyr markedet også små elektriske apparater for røykfylte aromaer uten røyk. Bærbare modeller passer også til balkonger eller byparken. Videre er det modulbaserte utekjøkken som muliggjør utsøkt matlaging i friluft, hvis elementer kan kombineres enkeltvis på begrenset plass.

Utekjøkkenet – mannens favoritt?.

Fleksible avslappende møbler

Enten på den lille balkongen eller i den store hagen: Modulære salongmøbler som kan settes sammen for å passe ens individuelle behov, er fremdeles spesielt. Ekstremt motstandsdyktige og raskt tørkende høyteknologiske materialer gir myk sittekomfort, myke konturer og et stadig mer stue-lignende utseende – noe som blant annet stemmer overens med den pågående trenden mot vevde tekstiler samt tau og stropper for utemøbler. Ekspansive avslappende øyer med soltak som beskytter mot varme og vind og tilbyr mye plass eller bygget i form av et rede, inviterer folk til å slappe av sammen. Foretrekker man et lettere og mer mobilt alternativ, kan paller eller puffer laget av vanntett tekstil som sitteplasser og slapper. Less is more I jubileumsåret for Bauhaus (1919 – 2019) gjelder det samme oftere og oftere også for terrassen og hagen:

Less is more.

Enkle former og tydelige konturer og slanke former kjennetegner den nye generasjonen møbler for uteområdet. Lyse farger for seter og rammer og kanskje noen fargerike puter gir aksent. Klassiske stålrørsstoler eller sittemøbler med meier er aktuelle.

Vanning for tørre somre

Kanskje var det tørkesommeren 2018 som bidro til å aktualisere automatiske systemer for vanning av hagen. I følge markedsinstituttet IFH Köln hadde produkter for hage-vanning en omsetningsøkning på rundt åtte prosent i 2018, sammenlignet med året før. Smarte produkter med sensorer gjenkjenner når det er nødvendig å vanne og når ikke – og sørger for effektiv bruk av vann. Vanningsplaner kan (selvfølgelig!) styres per smarttelefon og stemmestyring. De avanserte kan kontrollere vanningssyklusene basert på værdata.

Vanning styres fra smartphonen.

Biff og burger

Grilling gjenstår å være et av de mest populære fritidsaktivitetene. De dagene hvor fremfor alt pølser landet på grillen er imidlertid definitivt over. Takket være moderne, høyteknologiske griller er det mange muligheter i dag: Røyking, herding eller baking. Nye modeller med høy temperatur og overvarme gir kjøttet en helt ny smak. Støpejerns plancha-griller, stabelgriller for grilling direkte i glørne eller XXL brannplater implementeres for å utvide tilberedningsmetodene. Eller hva med en bærbar Tandor – for tilhengere av det indiske kjøkken. Og, selvfølgelig, tilkoblingsmuligheter for grill- og wokholdere, grilllys med LED og integrerte Bluetooth-høyttalere.

Utekjøkken blir mer hjemmekoselig

Med et økende tilbud av utekjøkken har matlaging utendørs for lengst utviklet seg til mer enn bare den klassiske grillkvelden. Moderne kjøkkenenheter for utendørsbruk, komplett med vasker, kjøleskap eller justerbare benkeplater eller modul, også for balkonger og mindre terrasser. Takket være god design og teknisk raffinement skal de nye modellene være på nivå med sine innendørs kolleger.

Mye "hage" på liten plass.
Mye «hage» på liten plass.

Tilbehør setter aksenter

Vår tid er preget av variasjon. Hagen eller balkongen kan bli rom for en mangfoldig opplevelse. Runde, organiske former på aksessorier og nye farger til erstatning for rådende grånyansene. Årets trendfarge “levende koraller” får følge av andre lyse sommerfarger på terrassen. Ulike dekorer og stiler kan blandes og kombineres med hverandre, noe som til slutt gir et muntert helhetsutseende. God sommer – etter hvert!

SPOGA + GAFA 2019 I TALL:

2 281 selskaper fra 67 land, hvorav 86 prosent var fra utlandet, deltok på spoga + gafa 2019. Disse inkluderer 330 utstillere fra Tyskland og 1 951 utstillere fra utlandet. Inkludert estimater for messens siste dag, deltok gode 40 000 besøkende fra 124 land i spoga + gafa 2019. Andelen utenlandske handelsbesøkende var 65 prosent.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev