Vil ha det gøy
Slettvoll er en av norsk møbelproduksjons største suksesser. Ikke målt i eksporttall eller designpriser. Ei heller i volum. Nei, Slettvoll har blitt et begrep, en sterk merkevare i vårt hjemlige interiørmarked og en leverandør av stil.
Den som har fulgt med bedriften siden slutten av 90 tallet er kanskje ikke særlig forundret over at kimen til en slik kjedesuksess lå i stoppmøbelprodusenten og kjedeleverandøren Slettvoll. Den gang leverandør til 4 kjeder og en kundeliste så omfattende at den kunne ta pusten fra enhver logistikkansvarlig. -Vi hadde 350 kunda’ da e’ begynte i fabrikken, forteller Torill Slettvoll. På den breieste og mest distingte sunnmørsdialekten selv denne bransjen kan oppdrive. Hun er fra Stranda, født omtrent samtidig som bedriften og med barndomsminner som inkluderer far på sykkel med varer ned bakkene mot fergeleiet og derfra ut i landet. Bedriften er del av den klassiske sunnmørske industrireisningen; man begynner i det små og vokser derfra på innsats og nøysomhet.

Vil skape
Konsernet er altså dannet på en dristig beslutning om å om å gå «solo» idet verden gikk inn i et nytt årtusen. Etter å ha vært leverandør til møbelhandelen, med kjedeavtaler og stabilt godt salg bestemte man seg for å bli en aktør også i sisteleddet. Beslutningen var radikal.
-Vi analyserte vår egen situasjon som kjedeleverandør og fant ut at det var ikke den fremtiden vi ville velge, forteller Torill Slettvoll. Vi ville skape noe selv og vi ville bygge vårt eget merke. Det ble vanskeligere innenfor kjedene. Vi ville ikke utvikle produkter på bakgrunn av bestillinger eller tilpasse hva vi trodde kjedene ville ha. Vi ville ha det gøy, skape våre egne ting og skape noe selv, forklarer Torill.
Vilje til helhet
Om enn trygg, er ikke posisjonen som leverandør til kjedene uten risiko. I en verden med overskudd av produsenter kan selv den beste bli skiftet ut og slik miste større og mindre deler av markedet sitt i en jafs. En risiko mange lukker øynene igjen for, og som de færreste tar konsekvensen av før det evt. blir helt nødvendig. Slettvoll tok nok en dristig beslutning når de bestemte seg for å sette et bredere fotavtrykk i det hjemlige interiørmarkedet enn som leverandør av stopp- og sittemøbler. Alle som opplevede Slettvolls kataloger og messeopptredener ville ha sett at det lå en kime til det senere i presentasjonene. Her var en møbelprodusent som hadde blikk for helhetlige interiører, rom, sammenhenger, aksessorier og ikke minst; farger, tekstiler og mønstre. Med andre ord; en vilje til helhet, som vi i dag finner igjen i butikkene og som kundene setter pris på i en slik grad at de gjerne handler komplette rom etter å ha latt seg «forføre» på gulvet i Karenslyst, i Breivika eller på Stockholms fornemme Regeringsgatan.

Fra Vestland til Vestkant
Slettvollstilen er for lengst gjort til et begrep og etablert i high-end markedet. Det er noe urbant over stilen som også ber om høyloftete og godt dimensjonerte rom. Stilen står godt til stukkatur – for å si det slik. Så – har Strandabedriften pådratt seg en betydelig skyld i at den særnorske hyttedrømmen ikke lenger er like dominert av pensjonerte møbler. Nye hytter bygge gjennomsnittlig større enn nye boliger her til lands. Med de romslige formatene og den stilige kosen har Slettvoll vært sterkt bidragsytende i å omdefinere den norske hyttedrømmen fra askese til komfortabel retreat.

Helene Hennie
Selv om Slettvoll hadde båret kimen i seg skal det mange små og store beslutninger til før man har en komplett kolleksjon? – Jeg begynte med å lage en scrapbook, jeg fylte gulvet med bilder og utklipp, farger og tekstiler og satt sammen en mappe som viste hva vi likte og gjerne ville produsere, få produsert og satt i utstilling og siden i salg. Underveis oppdaget jeg at interiørdesigner Helene Hennie hadde mye av den samme stilen og henvendte meg til henne. Hun var ikke veldig interessert med det samme, ler Torill Slettvoll. Men etter hvert ble Hennie med på laget – og har siden vært en viktig samarbeidspartner for oss.
Helene Hennie hadde allerede en stor kundekrets og fikk god eksponering i interiørblader og media for sine prosjekter. Ikke helt ueffent for en interiørkjede under etablering det heller.
I dag kjenner vi Slettvoll som et av de sterkeste varemerkene i bransjen. Vel plasserte butikker i Norge og Sverige og snart også i møbellandet Danmark, et marked mange norske aktører har et skrekkblandet forhold til. «Slettvollstilen » har blitt en referanse og brukes gjerne mer om atmosfæren enn om enkeltproduktenes design. Typisk for Slettvoll- kundene er at de ikke nøyer seg med den sofaen de kom for å handle, men gjerne plusser på produkter som danner miljøet i utstillingen eller som er designet for nettopp den sofaen. Man kjøper like gjerne rom som enkeltprodukter hos Slettvoll. Det har gjort kvadratmeterne i butikkene til bransjens mest lønnsomme. Selve juvelen, eller skal vi si melkekua i konsernet er butikken på hjørnet i Karenslyst Allé i Oslo. Den sies å være møbelforretningen med desidert høyest omsetning pr. kvadratmeter i landet. Mer enn 100 mill. inkl. mva. omsetter den for på 750 kvm. -Den første butikken lå i en låve på Kolsås, i Bærum, sier Torill, og den tok vi over mer eller mindre av en tilfeldighet. Butikken hadde lenge vært en viktig kunde på våre manillamøbler. Av forskjellige årsaker ville de som drev den legge opp, så vi overtok og skapte den første rene Slettvollbutikken.
Det var nok mange som gikk til låven med hevede øyenbryn. Utenfor alfarvei, i landlig naboskap med åker, eng og en peisleverandør. Men, det viste seg å være mange nok som gikk derfra med møbler, interiørvarer og gode opplevelser til at en kjedesuksess var sådd.

Ingen enmannsbedrift
-Ditte e’ ingen enmanns bedrift, understreker Torill Slettvoll. -Det er helt avgjørende å ha gode medarbeidere for å kunne gjennomføre et slikt prosjekt. Vi har vært velig heldige her hos oss, vi har hatt gode og flinke medarbeidere, mange som har vært lenge og kjenner bedriften ut og inn, men samtidig er med på endringer. Mange i bransjen vil huske Lidvar Lillebøe og Torill Slettvoll som radarpar på utallige messer og andre utkikksposter rundt om i verden. Lidvar og e’ jobba veldig godt sammen, sier Torill. Vi hadde hver våre sterke sider.
Lidvar er pensjonist og Torill kaller seg det hun og, selv om hun gjør skam på alle grå og sedate fordommer som måtte komme gruppen til del. -E’ hjelpe’ til litt her og der, er hennes beskjedne arbeidsbeskrivelse. Selv om hun ikke er på kontoret daglig er hun stadig aktiv på forskjellige områder. I skrivende stund er hun i Asia og handler utemøbler, før hun vender hjem igjen for å fortsette planleggingen av den neste konseptsjefens bryllup. -Jeg har gulvet fullt av utklipp og inspirasjonsbilder! For, som hun selv slapp til med løse tøyler er hun nå klar til å gi disse over til neste generasjon. Datteren Live tar mors posisjon som kategorisjef møbler og kreativ fagansvarlig for hele konseptet. Hennes svoger, Torills svigersønn Bjørn Helge Vik tar over selve roret fra konsernsjef Kristine Landmark den 1. juni i år. Begge har fartstid i bedriften.

Hva ville far sagt, om han hadde sett dere i dag og sett hva fabrikken hans er blitt til? -Han syntes jo alt jeg gjorde var så flott, smiler Torill, så han hadde likt dette. Han opplevde butikken på Karenslyst og likte beslutningen om å åpne butikker på grunnlag av egen kolleksjon. Han var mer skeptisk da vi tidligere kjøpte Hole og Lillebøe, ler hun. -Men der tok han nok feil – det viste seg også som en god beslutning, som også var med på å gjøre det mulig å utvikle Slettvoll videre til det den er i dag!
