Skandinavisk vindu mot verden
STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR
2181 norske besøkende fant veien til Älvsjö i de tre dagene messen varte. Om det er mange eller for få er vanskelig å si, men det utgjør om lag 5% av det totale besøket på 40.000. Messearrangøren har ingen oversikt i skrivende stund over hvilke kategorier besøkende; møbelhandlere, produsenter eller interiørarkitekter. Gitt at messen er den eneste møbelmessen i nabolandene virker det kanskje magert, så lenge det også omfatter alle faggrupper i bransjene møbler, innredning og lys. Og, messen kolliderer med avslutningen av januarsalget her hjemme. Viktig for dem som ikke bare skal reise og se og rapportere.
Messearrangørene er på sin side svært fornøyd; –Det er fantastisk at vi fortsatt vokser på den internasjonale designarenaen, sier prosjektsjef Cecilia Nyberg. Vi ser at interessen for messen og skandinavisk design øker og fremfor alt, sprer seg utenfor Europas grenser til USA, Kina og Japan. I år har vi også arbeidet ekstra med Stockholm Design Week for å tilføre mer innhold til messebesøket og styrke Stockholm som designdestinasjon. Mer enn 200 events kunne man oppleve i byen og vi hadde vår egen installasjon” The Light House” i Kungsträdgården. Vi er også veldig fornøyd med alle den positive responsen vi har fått fra både nasjonale og internasjonale besøkere. Mange snakker om den høye kvaliteten messen holder og den åpne atmosfæren, avslutter prosjektsjefen.
Et relativt samstemmig mediakorps er utvilsomt enig med Lindgren og hyller messen og enkeltutstillere, og enkeltprodukter man har blitt kjent med i Stockholm. Selv fargene på standvegger og installasjoner ser enkelte som uttrykk for kommende trender og representanter for en skandinavisk look.
Messearrangøren siterer i sitt pressemateriell en fransk arkitekt, India Mahdavi, som er overrasket over den høye kvaliteten. Hennes svenske stjernekollega Thomas Sandell er like positiv; -Messen har utviklet seg enormt de senere årene. Den oppleves langt mer internasjonal, noe som gjør det viktigere for oss skandinaviske designere å være med.
Blant utstillerne har OFFECT-sjefen Kurt Tingdal latt seg sitere på; -Vi er svært fornøyd med vår deltakelse. Vi fikk veldig bra respons fra kunder, arkitekter, kolleger og media. Bare lovord har vi fått om oss selv og om messen, som holder et veldig høyt nivå.
Så er kanskje også Thomas Sandells observasjon riktig og viktig; -Sedan får man inte glömma att det är hemskt roligt att vara här, den sociala biten är viktig”. Han har nok rett i det, den lokale verdensstjernen.
Så er jo spørsmålet hvordan fungerer messen som, ja nettopp – messe. Hva er reaksjonene fra dem som betaler gildet og som skal ha kunder på produktene sine. De som ikke prøver å få oppmerksomhet fra verdensberømte besøkere, som synes det er stas om noen publiserer bilder av produktene, men som først og fremst bruker markedsbudsjettet nettopp her – og gjerne skulle hatt noe salg, noen nye kontakter, som skal lansere nyheter eller seg selv?
Under besøket kunne man høre hjertesukk, som at det var lite nordmenn i hallene, at møbelhandlerne hadde mer enn nok med å avslutte januarsalget og ikke kunne ta turen.
– Vi inviterte ganske rundhåndet og SKOEregnet med godt besøk idet vi skulle ny-lansere den klassiske Falconstolen og markere at Vatne Møbler tar opp igjen produksjonen, forteller Per Arne Sæter, som stod på standen sammen blant annet designeren Olav Eldøy. Jeg tror fem prosent av dem vi inviterte kom innom. For oss var det ikke lønnsomt å stille ut i Stockholm.
I C-hallen treffer vi Hovden Møbel på en romslig stand for sine nyeste modeller. Bedriften har blant annet utviklet kolleksjonen By Olav Eldøy i samarbeid med nettopp Olav Eldøy og viste siste utvikling i kolleksjonen. -Vi er fornøyd og har møtt mange av våre svenske kunder, forteller Lisbeth Hovden Nilsen. Men, det er veldig lite nordmenn her forteller hun. Fra møbelkjedene tror jeg bare komiteene har kommet, veldig få fra enkeltstående butikker.
Ove Rogne og teamet i Northern har all grunn til å være fornøyd med messen. Få lanseringer har vel noen gang vært like omsvermet som standen med den splitter nye kolleksjonen av møbler, småmøbler, aksessorier og, selvfølgelig, lamper. Det beskjedne arealet var stuende fullt til enhver tid og responsen var overveldende. Selv fargen på veggene høstet beundring og vil nok tas inn blant det som anses trendy for tiden.
Mediedekningen har vært massiv. Som Ove Rogne skrev på sin Facebook-vegg; «også Sunday Times da gitt!» Storavisen summerte opp det samme som nærmest en samlet designpresse har gjort før, under og etter lanseringen; The land of the fjords is giving Sweden and Denmark a run for their money with subtle twists on scandi style.
En annen nykommer på messen (om Northern kan kalles nykommer) er Eikund, en liten bedrift man for øvrig kan bli kjent med på et annet sted i bladet, er også svært positive etter sin første opptreden. Vi fikk mye oppmerksomhet og nye kontakter som skal bearbeides videre etter besøket, forteller Morten Hippe, en av gründerne.
Designeren Fredrik Torsteinsen er selv representert med arbeider hos flere utstillere og har gjort en annen observasjon; Her er mye forskjellig! Selv gamle industribedrifter har begynt å kjøpe inn varer til kolleksjonene sine og tilbyr nå alt fra telysholdere til sofaer. Men jeg er tilhenger av grunnleggende verdiskaping gjennom produksjon og salg i samme marked. La oss beholde vår kompetanse og ikke bare selge andres varer!
