Enkelte blir klassikere i levende live – heldigvis. Svein Asbjørnsens kanskje mest kjente møbel, Contura, ble kåret til Årets Klassiker under utdelingen av Bransjeprisene tidligere i vår. Contura er kanskje en av norsk møbeldesigns mest elegante skapninger og en stol som flere møbelprodusenter har vært stolte av å ha i sin kolleksjon. Men, Asbjørnsens produksjon er større enn som så – han er blant de mest aktive og produktive designerne i landet. Med base i Sykkylven og den ikoniske Berlivillaen befinner han seg midt i smørøyet av norsk møbelmiljø. Likevel har andre fått del i arbeidet, ikke minst gjelder det HÅG.
Contura en verdig representant for elegansen i norsk hvilestolhistorie
Contura en verdig representant for elegansen i norsk hvilestolhistorie

    • Publisert: 27 mars 2018
    • Tekst: Knut Skoe
    • Foto: SAPDESIGN

Sammen med Svein Leirdal og Jan Lade endret han i 1969 norsk stoppmøbelproduksjon med stolen Ecco, der kaldstøpt skum ble formet rundt stolens stålramme. Han er også kjent for Split-konseptet som tar utgangspunkt i sittestillinger i arbeidssituasjon – ideen er senere overført til møbelbedriften Håg, som han har samarbeidet med siden 1981. Asbjørnsen har mottatt en rekke designpriser.

Møbeltapetserer

Asbjørnsen er utdannet møbeldesigner og interiørarkitekt og født inn i den sunnmørske møbelklynga der faren Asbjørn Asbjørnsen var møbeltapetserer i Aure – Sykkylven sentrum. Han trengte ikke gå langt for sin første ansettelse, hos Ingmar Relling, også han med kontor i sentrum av Aure og også han en representant for det ikoniske i norsk møbelproduksjon. Etter fagutdanning på møbellinja til Borgund Yrkesskule gikk turen til Oslo og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole.

Møre designteam

Etter en tid hos Ingmar Relling, som han hadde jobbet hos i ferier tidligere, etablerte han Møre Designteam sammen med Svein Leirdal og Jan Lade. De tre designerne fra Møre markerte seg fra etableringen i 1970 sterkt med spesielle og eksperimentelle former og uttrykk. Stolen Ecco kom i etableringsåret 1970 som en av de første stolene der kaldskum var støpt rundt en metallramme. Stolen fikk da også Bransjerådets 1. pris i 1971. Norsk møbelproduksjon var utadvendt på den tiden og formene i Ecco serien har inspirert designere i USA og Europa siden. Den italienske designeren Andrea Borgogni har til og med kalt sin stol fra 2013 Ecco og inspirasjonen er åpenbar! Et annet viktig prosjekt på begynnelsen av 70-tallet var utviklingen av Stressless-konseptet med modellene Stressless Original og Stressless Global. Designerne arbeidet på oppdrag fra Jens E. Ekornes for å virkeliggjøre hans visjoner om en bevegelig og komfortabel TV-stol. Etter to års utviklingstid ble stolene lansert på Sjølystmessa i 1972 – og «resten er historie», som det heter.

Samarbeidsavtale

De unge designerne inngikk en samarbeidsavtale med tre lokale produsenter; L.K.Hjelle, Hole & Lillebøe og Hjellegjerde. Samarbeidet med Hjellegjerde resulterte i salongmøblene i Colombi-serien. Formodentlig var navnet en avledning av Colombi-egg idet de også hadde nyskapende løsninger og mye smartness. Møblene i serien hadde ryggputer støpt til rammen og rør som kunne enkelt stikkes ned i setet for å gjøre monteringen enkel. Modellen 1001 for Hole & Lillebøe hadde tilsvarende smarte løsninger som gjorde møblene til en av de første modulmodellene der man kan komponere sittegruppen som man vil.

Inngående studier

Typisk for tiden kan man muligens si, jobbet Asbjørnsen også mye med ergometrisk riktige møbler. Møbler som kunne gi bevegelsesfrihet og som tok hensyn til at folk ikke er like, men er forskjellig av høyde, vekt, osv. På grunnlag av inngående studier av menneskers måte å bevege seg på og hvordan de fant støtte og hvile utviklet teamet møbelkonseptet People are different. Konseptet var basert på muligheten til å bygge et møbellandskap der alle skulle få utløp for sin måte å sitte på, enten man ville hvile, arbeide eller ligge.

Etter at Svein Leirdal forlot samarbeidet i Møre Designteam i 1976 og Jan Lade i 1989 etablerte Asbjørnsen SapDesign i 1989 sammen med to medarbeidere i designteamet: produktutvikler Arve Grønmo og designer Egil Maalø

Contura

Samarbeidet med Rørosbedriften HÅG har strukket seg gjennom Møre Designteam og inn i SapDesign. Brukertilpasning og ergonomi var viktige temaer for HÅG og kjente temaer for Asbjørnsen. Arbeidet omfattet en rekke møbelkategorier, alle med kjennetegnet at stolene skulle følge kroppens naturlige bevegelser. Signét serien ble lansert i 1990 og høstet siden en rekke priser både her i landet og i USA og Canada. Signét-serien fant et stort internasjonalt marked til den ble avløst av serien HÅG H09 i 2004.

Svein Asbjørnsen arbeidet også mot transportsektoren sammen med HÅG. Det var her han la grunnlaget for Årets Klassiker – Contura-stolen. Det ble etablert store prosjekt med SAS, Amtrak
i USA og NSB i Norge. Ideene fra pro-sjektene er videreført i selskapenes setekolleksjoner. Kontrakt med SAS resulterte i Asbjørnsens løsninger for bedre hvilekomfort i selskapets oversjøiske ruter. Disse løsningene tok han videre til hvilestolen Contura, som nå blir produsert av VAD i Stordal og eksportert over hele verden.

Vippebeslaget «Tilter®» med konseptidé fra studentoppgaven hans fra 1965, er nå i etablert produksjon hos danske Betech AS, og selges til stolprodusenter over hele verden.

Fra 2000 har SapDesign holdt t til i den herskapelige Berlivillaen på Klokkehaug i Sykkylven. Dette huset har han lagt store ressurser ned i, og arbeidet ble i 1996 belønnet med Forttidsminneforeninga.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev