Kanskje er en epoke snart over? Ikea-katalogen har blitt delt ut for siste gang i Danmark. Opptil to millioner danske husholdninger har mottatt katalogen i postkassen hvert år, men fra i år vil danskene finne nyheter fra Ikea på nettet

    • Publisert: 28 mai 2019
    • Tekst: Knut Skoe

Vi tester ut ulike formater i de forskjellige markedene våre. I Norge har vi både en trykket katalog og en digital versjon, forteller kommunikasjonsrådgiver Troels Normann Mathisen. Selv om antallet kataloger som blir sendt ut til norske kunder har blitt redusert år for år, er den fysiske katalogen fortsatt høyt verdsatt, og vi har pr idag ikke planer om å fase ut katalogen fullstendig i Norge.
I 50 år har dansken blitt vant til å motta inspirasjon og nyheter fra Ikea da katalogen fant veien til postkassene i august, men fra i år vil danskene møte katalogen i en digital versjon og på sosiale medier hvor de flytter på forhånd.
– For oss i Ikea og for de mange fans vi har i Danmark, er avgjørelsen om å digitalisere den trykte katalogen virkelig en stor ting. I 50 år har katalogen markert begynnelsen på et nytt forretningsår for oss, og det har vært et fast referansepunkt for ansatte, kunder og andre med interesse for interiørdesign, forklarer Elefteria Cromlidou, kommersiell sjef Ikea Danmark.
– Vår ambisjon er å bli mer tilgjengelig for mange mennesker i Danmark. Dette forutsetter at vi kan tilby tjenestene online og i digitalt format. Forbrukerne krever at vi skal være tilgjengelige uansett hvor de er og når de er på klokka, sier Elefteria Cromlidou. Stadig flere dansker kjøper varer og tjenester hjemmefra, og i fjor økte Ikeas netthandel med 76 prosent.
– Akkurat nå har Ikea en sterk posisjon i Danmark, men vi har de siste par årene merket økte forventninger fra forbrukere. Hvis vi skal følge med de forventningene, må vi ikke hvile på laurbærene, sier Elefteria Cromlidou.
Et konkret eksempel på transformasjonen er konverteringen fra en fysisk katalog til en digital.
Begrenset utgave for fine brikker og samlere
Siden den første utgivelsen i 1951 har Ikeas katalog vokst til å bli en av verdens største trykte publikasjoner. I 2018 ble over 190 millioner eksemplarer skrevet ut over hele verden i 55 land og 38 språk. I 1969 dukket den første Ikea-katalogen opp i postkassene. Møbelgigantens kataloger har gjennom tidene blitt behandlet nærmest som trend- eller faglitteratur og blitt omfattet med interesse både av journalister og kritikere i tillegg til et stort publikum. Kritikerne har kastet terning og gått inn i vurderinger av hva katalogen signaliserer og benyttet den som et barometer på samtidens strømninger.
«Man blar seg gjennom side på side med pene, men ganske så pregløse interiører, bebodd av like pene og pregløse mennesker», skrev Dagbladets anmelder da 2014-versjonen kom, og konkluderte med at hun ikke var videre imponert. «Den svenske møbelgiganten har forutsett at millioner av mennesker vil bo smått i framtida» Journalisten mener mange av løsningene deres ser ut som komiske mareritt, og raljerer kraftig, som var det snakk om noe langt mer autoritativt enn en møbelkatalog;
«Med vegger av betongblokker som i et fengsel, malt i grått, noe som gjør det enda mer depressivt», mener anmelderen – og; hvis det er sånn at dine små barn vil ha privatliv i disse minimale leilighetene, så burde «en av dem absorbert den andre i den fuckings livmora».
Hm – på tide å minne om danske Piet Heins ord; Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev