Livsstil er original, full av stil, ingen stress
Slik lyder oppfordringen på kinesiske Qumeis webside. Forståelig da at de går hen og kjøper Stresslesskjempen Ekornes for mer enn 5 mrd. kroner. Styret i Ekornes anbefaler aksjonærene å akseptere budet fra kinesiske Qumei Home Furnishing på 139 kroner per aksje, gikk det frem av en pressemelding fra Ekornes da «bomben» sprang i slutten av mai. Budet innebærer at møbelkonsernet verdsettes til 5,1 milliarder kroner.
Qumei har en skandinavisk profil på sin kolleksjon og møbelprodukter, selv om både italiensk og andre designuttrykk er tilgjengelig. Konsernet promoterer sterkt skandinavisk livsstil og ikke minst står danske designere sentralt i presentasjonene. Selskapet ble etablert i 1993 av Ruihai Zhao.
I pressemeldingen understrekes det at Ekornes vil fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Om innslaget av kinesere blir større på Ikornnes og kinarestauranten på Skateflukaia i Ålesund får flere kjennere blant gjestene er det vel få som tror noe annet er realistisk enn at nye eiere vil profilere på å beholde den sterke kulturen i konsernet og at det best gjøres ved mest mulig «business as usual».
Qumei er både møbelprodusent og –forhandler med mer enn 850 forretninger. De planlegger å åpne ytterligere 500 butikker og 1.500-2.000 «shop-in-shops» de neste fem årene. Omsetningen i fjor var tilsvarende 2,5 milliarder kroner.
Selskapet har hatt en solid vekst; rundt 27 prosent de siste årene. Selskapet ble børsnotert på Shanghai Stock Exchange i 2015, men sammen med familien kontrollerer Zhao 72,87 prosent av selskapet.
Foruten hovedkontoret i Sykkylven har Ekornes produksjon i USA, Vietnam og Thailand. Merkevarene fra Ekornes; som Stressless, IMG og Svane vil bli videreført, ifølge meldinger fra Ekornes.
Nye muligheter
– Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført, vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes. Det har vært kontakt mellom partene i et drøyt år, og grunnlegger og styreleder Ruihai Zhao i Qumei sier han har fulgt Ekornes med interesse i mange år.
– Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes’ kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina, sier Zhao i pressemeldingen.
Hovedaksjonær i Ekornes, det svenske investeringsselskapet Nordstjernen meldte tidlig at de aksepterer budet Qumei. Nordstjernen har i dag 17,2 prosent av aksjene i Ekornes og har også vervet som styreleder selskapet.
– Vi anser at budet er attraktivt både for Ekornes og for aksjeeierne har Nordstjernen, sier administrerende direktør Tomas Billing i Nordstjernen.