Alf Sture var aktiv som interiørarkitekt og møbeldesigner i mer enn 60 år. Med inspirasjon fra norsk tradisjon og internasjonale stiler, studier og utenlandsreiser ble han en av etterkrigstidens fremste pionerer innen møbeldesign og romkunst i Norge.
Alf Sture - Møbel og Ingeniør

    • Publisert: 02 februar 2020
    • Tekst: Knut Skoe

Sture vokste opp i Sarpsborg. Han var utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) i de siste fredsårene før verdenskrigen. Arkitekt Arne Korsmo, forkjemper for funksjonalismen, var lærer. Sture og Korsmo hadde svært forskjellige syn på datidens formspråk. Korsmo ville fremme modernismen, spesielt funksjonalismen, mens Sture også ville arbeide med og utvikle egne former med utgangspunkt i norsk og utenlandsk møbeltradisjon. 1939 gjennomførte han en omfattende studiereise til Sverige, Finland og Danmark. Senere reiste han også til Storbritannia, Frankrike, Spania og USA for å studere møbeldesign og kunsthåndverk.

Hele kolleksjoner

Der hans samtidige kolleger gjerne er kjent i ettertiden med ett eller flere ikoniske modeller tegnet Alf Sture hele kolleksjoner. Få av hans modeller blir stående som ikoner fra en tidsepoke, kanskje med unntak av «1036», en av hans første selvstendige arbeider. Den lille stolen med knyttet sete og rygg har blitt omfavnet av stadig nye generasjoner med sans for god form. Men, også hans rikholdige kolleksjoner, som inkluderer både senger, spisestuer, hvilestoler, oppbevaringsmøbler og sofaer lever i beste velgående og vil gjøre det i år fremover. Stures kolleksjoner følger standardrepertoaret. Mange av sofamodellene, stolene og de rause lenestolene er Sture-tolkninger av modeller som mange produsenter og designere har i sine kolleksjoner.

Tegnesjef

Alf Sture ble ansatt som snekkerlærling og møbeltegner hos Hiorth og Østlyngen A/S 1940 og ble der i ti år, etter hvert som designsjef, eller tegnesjef som det het. I sine ti år hos bedriften fikk Sture bidra til prstisjetunge innredningsoppdrag som Kongeskipet Norge, Theatercafeen og innredninger på Stortinget.. Sture etablerte eget studio i 1950 og arbeidet deretter med design og produksjon av egne møbler og samt en rekke prestisjefylte innredningsoppdrag. I 1953 kjøpte han og kona Gunnvor firmaet Chr. Knag A/S med utsalg på Drammensveien i Oslo. Sture samarbeidet med flere kjente møbelprodusenter, Hans Sundt Monrad & Co. A/S og Eriksen & Hagen A/S (senere Interfurn A/S), Einar Hjortaas A/S i Skjeberg produserte Stures furumøbler. Sture kjøpte denne bedriften i 1971.

Inn hos Tonning Møbelfabrikk

Fra 1974 overtok Tonning Møbelfabrikk A/S på Stryn det meste av Stures møbelproduksjon. Fabrikkens leder og senere eier, Per Vollan (1940–2014), skulle bli en av Stures viktigste våpendragere og hans entusiastiske fanebærer. De to samarbeidet tett om det som kan ses som en helt unik katalog fra en norsk møbelprodusent. De produserte modeller basert på Stures tidlige møbler og utviklet nye. Store deler av Stures møbler har fortsatt en sentral plass i Tonnings – nå Tonning&Stryn AS – tilbud selv om Sture-møblene har fått selskap av produkter fra yngre norske designere som Andreas Engesvik, StokkeAustad, Scenario, Olav Eldøy. Sture fikk Kongens fortjenstmedalje i gull 1990 og ble æresmedlem av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) 1995. Alf Sture døde i 2000 85 år gammel.

Tags:
Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev
Andre bedrifter

Vårt design er formet av nordisk natur og formspråk. Vi lager møbler...

Fagmøbler er en landsdekkende møbelkjede med 70 butikker fordelt ut over hele...

Gardian Protection Products A/S producerer og markedsfører pleje og vedligeholdelsesprodukter, hovedsagligt til...