Service fra parkering til montering
Asbjørn har vært leder for Møbelhandlernes Landsforening og stod i spissen for fusjonen med Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon – nå Virke. Selv om engasjementet ligger mange år tilbake og han selv prøver å pensjonere har ikke engasjementet fortatt seg. Han har fortsatt tanker om utvikling av egne butikker og meninger om mangt. -Handelskonferansen (Virkes Handelkonferanse – omtalt i forrige utgave av Møbel&Interiør) i år var utrolig spennende, begynner han. Jeg kom hjem med ny innsikt og mange ideer. Jeg sa til de unge da jeg kom hjem; «det var dere som skulle vært på konferansen –vi må tenke på fremtiden i Møbelgalleriets digitale strategi» Sønnen Øystein repliserte ganske klokt; «Bra det var du som var der – så slipper vi å overbevise deg!»
Kvalitet
Møbelgalleriet i Moss og Kristiansand er del av den skrumpende gruppen faghandler og som har profilert seg på skandinaviske møbler av høy kvalitet, pris, i klassisk og moderne design. Forretningen på handelsområdet litt syd for Moss sentrum har et kresent utvalg leverandører; L.K.Hjelle, Tonning Stryn, Varier, fjordfiesta, danske Naver, Erik Jørgensen og Montana samt svenske Fogia og internasjonale slagere som Vitra, med flere. Utstillingen består av tablåer rundt temaer som spisestuer, salonger og har et eget lite avlukke tilpasset møbler for mindre flater; – Mange av kundene flytter fra store hus til mindre leiligheter, dette er en fin måte å vise mulighetene på, sier Asbjørn. Utstillingen er ellers preget av gode modeller, enkeltsmykker av tidløs møbeldesign uten mye forstyrrende styling og rekvisitter eller oppbygde miljøer i den forstand.
Slettvoll
Forretningen er samlokalisert med Slettvoll-butikken, som Borg og samboeren Berit Didrichsen også eier. -Dette er min butikk, understreker Didrichsen, med et smil, og vi skjønner at Slettvolls totalkonsept faller lettere for henne enn for møbelmennesket Sørensen Borg. De to konseptene spiller ellers godt sammen. Det ene konsentrert om enkeltmodeller og det andre konsentrert om rom og totalopplevelser.
– Slettvoll har vært veldig flinke til å utvikle butikker, konsept og stil, sier Asbjørn. Jeg er veldig imponert over hva Torill Slettvoll, Lidvar Lillebøe og de andre har fått til og ikke minst imponert over den modige beslutningen om å bryte sitt eget mønster og utvikle et helt nytt konsept, slik de gjorde for snart 20 år siden.
Sanz
Han er ikke ukjent med å utvikle kjedekonsepter selv heller. Omtrent på samme tid som Slettvoll, og for så vidt Hødnebø, jobbet med å utvikle sine konsepter var Asbjørn sterkt engasjert i å utvikle kjedekonseptet Sanz. Møbelhandlere med kjennetegn som hans egne butikker gikk sammen med tre av de toneangivende leverandørene; L.K.Hjelle, Tonning og Pega. Tanken den gangen var å skape en kjede som kunne bli en sterk distributør av god norsk design. Samtidig kunne kjeden være en spire til samarbeid mellom de tre produsentene, og slik være fruktbare for hverandre.
-Det er mange årsaker til at arbeidet ikke bar slike frukter som vi hadde håpet, sier Asbjørn i dag. Det er sikkert mange meninger om hvorfor forsøket endte som det gjorde. Det var utenforstående motkrefter som til slutt tok knekken på Sanz, forteller Asbjørn.
Store endringer
Sanz eksisterer for øvrig fortsatt. Riktignok som et ganske sovende selskap, men ikke mer søvnig enn at navnet pryder døren inn til Møbelgalleriet i Moss. – Jeg har noen planer med Sanz, forteller Borg, men uten å ville gå altfor langt inn i detaljer. – Vi må gjennom store endringer i tiden fremover, tenker jeg. Vi ser jo alle hvordan netthandel, nye konsepter, nye handelsformer endrer møbelhandelen. Samtidig har den fysiske handelen fordeler som netthandelen ikke har og det er disse vi må greie å utvikle til vår fordel. Jeg har tenkt meg et slagord som lyder «Service fra parkering til montering». Her i butikken kan kundene prøv, kjenne og føle på produktene på en måte som er umulig i netthandel. På den annen side kan jo netthandel by på rabatter som er umulig å gi i fysisk handel. Merkevarer er lett tilgjengelige på nett og møbelhandlerne risikerer å bli showroom for merkevarene, men gå glipp av selve handelen. Det er jo ikke bære- kraftig. Så lenge møbelhandelen kan by på så mye mer enn et produkt som hentes på hylla og bæres ut av butikken, må vi utnytte det til vår fordel. Den kampen begynner ved parkeringsplassen og er ikke over før møbelet står i kundens hjem, har riktig farge, ønsket tekstil eller overflate, i en størrelse som passer rommet og med det ønskede antall sitteplasser osv. Kort sagt; service fra parkering til montering! Vi må utvikle våre konkurransefortrinn og se hvordan disse kan utnyttes i samspillet med netthandelen, sier en entusiastisk møbelhandler, som også har tanker om hvordan nettet og handelsmønstrene, kommunikasjonen endrer andre møbel- aktørers rolle i fremtiden. – Møbel- agentene må nok omstille seg fra koffert til verktøykasse, dersom de skal ha en plass i verdikjeden fremover, tror Borg. Det er lite produktivt å reise rundt og sanke ordres. Men, en ekstra service- funksjon mellom produsent, butikk og kunde kan gi mening.
Muligheter
Mens han hviler øynene på noen av de gode modellene i utstillingen slipper Asbjørn ut nok et hjertesukk. – Mulighetene på nettet frister enkelte produsenter til å hoppe bukk over butikkene til fordel for nettsalg. Man kan jo forstå dem, de jakter også på omsetning. Men, det kan vise seg veldig kortsiktig. De undergraver en vesentlig del av distribusjonen og kan komme til å frata seg den delen delen av verdikjeden der kundene kan prøve, føle og bli kjent med alle mulighetene i produktene.
– Tenk hvor mange produkter som egentlig finnes i denne utstillingen om jeg bare hadde kunnet vise frem alle varianter, farger og muligheter. Her er det mange ubrukte muligheter! Jeg tenker meg at vi må gjøre en jobb for å vise frem dette bedre for kundene. Digital kommunikasjon og teknologi, nye visningsformer gir store muligheter til å utvikle de fysiske butikkene også – det er ikke bare netthandel som ligger i den digitale fremtiden. Gode engasjerte selgere som liker å snakke med folk og som er god til å gi råd og slutte en handel. Jeg tror det er plass for slike i fremtiden også.
– Ofte har kundene en tendens til å velge varianter, farger og kvalitet slik det står utstilt, selv om det ligger uendeligheter av varianter tilgjengelig for hvert produkt. I Møbelgalleriet jobber de videre med å synliggjøre alle mulighetene som ligger bak den ene modellen av f.eks. klassikeren Jetson, som står i utstillingen i svart skinn. Kunden kan like komforten, formen, historien, men ikke ha like stor sans for svart skinn. For mange vil det være en høy terskel å bestille en variant på bakgrunn i en muntlig beskrivelse av en lys brun variant, en med synlig canvas eller i tekstil uten å se og vurdere i fysisk størrelse eller i miljø. – Jeg tenker at den rivende utviklingen i presentasjonsteknologi må bidra til nye måter å vise frem møblene i butikken på. Om vi vil kan og skal vi konkurrere med de enorme mulighetene nettet og digital handel gir. Sier pensjonisten!
Asbjørn Sørensen Borg er kanskje pensjonist. Butikkens yngre garde har innredet en skikkelig hule i hjørnet av lageret for ham. Slik kan han være i nærheten av butikken og kundene. Han er den typen møbelhandler som snakker med dem, driver opplysning og overfører sin egen entusiasme til kunder med interesse for design og håndverksmessig kvalitet. Hulen er blitt litt av en «mancave», innredet med møbler han har et forhold til, som ikke ble solgt i sin tid, bøker, en av dem har han skrevet selv. I boken formidler han gode historier om kundeopplevelser, møter med produsenter og agenter, noen gjenfortalt, andre selvopplevd. Men helt pensjonist? Nei, det blir nok en stund til. Selv om både Spania og en rikholdig portefølje av interesser nok kunne lokke til andre aktiviteter er det nok å ta tak i for en som fortsatt tror på et langt liv for norsk møbelhandel.
MØBELGALLERIET
Moss og Kristiansand
Omsetning: 11, 8 millioner
Antall ansatte: 5
Daglig leder: Øystein Sørensen
Eiere: Øystein Sørensen og Asbjørn Sørensen Borg
SLETTVOLL MOSS: (BEA MØBLER AS)
Omsetning: 13
Antall ansatte: 4
Daglig leder: Berit Didrichsen
Eiere: Berit Didrichsen og Asbjørn Sørensen Borg